miércoles, 6 de febrero de 2008

BALANÇ DE GESTIÓ I PROPOSTES PRIORITÀRIES PER MOLLET 2008

Després de 6 mesos de les eleccions municipals, on el grup municipal d’ICV-EUiA ha mantingut una actitud d’oposició responsable i de mà estesa al PSC, pensem que ja es moment de fer una valoració política de qui governa la nostra ciutat. Aquesta valoració es molt negativa, com no podia ser de cap altre manera, doncs el govern PSC-CiU s’està caracteritzant per les polítiques amb poc contingut social i per la seva continua actitud prepotent. La mateixa prepotència que els fa menysprear i ignorar qualsevol de les propostes en positiu provinents del nostre grup municipal i la que fa inviable pensar que puguem arribar a possibles acords ni que siguin de forma puntual. I es que la prepotència de la que van fer gala durant la passada legislatura ha anat amb escreix, contradient la promesa feta pel senyor alcalde de canviar les formes.

En l’aspecte social, el panorama no pot ser més desolador, doncs detectem la manca d’un projecte de ciutat progressista i participativa, tal com seria d’esperar d’un partit que s’anomena “socialista”. Estem convençuts que si es tinguessin en compte les nostres aportacions, aquestes serien palpables en matèria social, ecològica i participativa. Però no, la incompetència d’un equip de govern amb un baix, per no dir nul, perfil polític d’esquerres sumada a la constant improvisació de no saber on ubicar determinats serveis (Jutjats, escola oficial d’idiomes, etc) i a la manca de reacció davant els problemes de deslocalització que està patint el nostre municipi, ens estan conduint a una situació alarmant. Si sumem a això la fugida d’alguns càrrecs directius d’institucions municipals, el nostre balanç no pot ser gens positiu.

Davant d’aquest panorama gens positiu, el nostre grup municipal ha d’incidir en una oposició més contundent, responsable i alternativa, sense deixar d’estar oberts a possibles canvis d’actitud del PSC i dels seus socis de govern. En aquest sentit, les nostres propostes prioritàries pel 2008 en les que incidirem son les següents:

- Per una mobilitat sostenible, foment del transport públic i alternatiu: Bus a la UAB, parc de bicicletes, reordenació del tràfic, posar remei als punts negres als carrers...
- Desenvolupament del reglament de participació: Instituir els consells de barri, fomentar la participació dels veïns en els projectes que els hi afectin, etc.
- Medi Ambient: El PEIN de Gallecs, fomentar les energies renovables, lluitar contra la contaminació, millorar la neteja de la ciutat, etc.
- Millorar els drets socials: Atenció domiciliari, potenciació de l’escola pública, etc.

Tot això en contacte permanent amb les entitats del nostre municipi i amb l’objectiu de lluitar pel benestar dels ciutadans i ciutadanes de Mollet. Pensem que aquest es el camí per a construir la veritable alternativa política que necessita la nostra ciutat.

viernes, 1 de febrero de 2008

PER UN TRANSPORT DIRECTE A LA UNIVERSITAT: BUS A LA UAB

El passat 17 de setembre ens arribava la notícia de la inauguració d’una nova línia directa d’autobús entre Granollers i el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellaterra a càrrec de l’empresa Sagalés, que per cert te la seva seu central al nostre municipi. Aquest fet ha tingut un cert ressò doncs sembla que fou decisiva una carta enviada a un diari comarcal per una jove estudiant del propi campus reclamant la instauració de l’esmentat servei. S’argumenta que amb aquesta mesura es pretén cobrir la necessitat que molts estudiants de la capital de la nostra comarca tenien des de feia anys, doncs es veien obligats a utilitzar el transport privat per accedir al Campus, amb tots els inconvenients i despeses que aquest fet suposava.
La pregunta que immediatament ens va sorgir als Joves d’EUiA de Mollet, tenint en compte les similituds tant geogràfiques com socials que compartim amb la nostra capital comarcal, va ser: “I que passa amb els estudiants molletencs de la UAB?”. Aquesta inquietud fou assumida pel grup municipal d’ICV-EUiA i traslladada a l’equip de govern municipal al Ple que tingué lloc el passat 26 de novembre a través del regidor i coordinador local d’EUiA, Antonio López. La resposta del regidor de Mobilitat i Transports, el Sr. Josep Estruch, fou tant breu com negativa: “L’Ajuntament de Mollet no te competència en matèria de transport interurbà”. I l’Ajuntament de Granollers, governat pels seus companys de partit (PSC) sí en te? No es que en tingui, però si que te la capacitat, i el que és més important, la voluntat, de col·laborar amb Sagalès i facilitar el transport dels seus estudiants universitaris cap al seu campus. No es tracta de que l’Ajuntament de Mollet estableixi una línia regular d’autobús amb altres municipis, només de posar els mitjans necessaris per tal de portar als universitaris de Mollet al seu centre d’estudi, al qual tenen problemes per accedir-hi en transport públic, ja que no hi cap alternativa que no requereixi transbords inadequats. El consistori de Mollet te la competència necessària per impulsar un servei discrecional com aquest, arribat el cas, per tal de garantir el desplaçament dels seus ciutadans universitaris. I encara més, amb una mica de voluntat política podria parlar amb els ajuntaments de pobles veïns com La Llagosta, Sant Fost i Martorelles per tal de mancomunar aquest servei, tal com varen fer amb aquests dos últims amb l’actual “Bus dels Polígons”, donant així resposta a una demanda encara major que avui per avui està desatesa.
Aquest servei no hauria de suposar cap despesa important per l’Ajuntament, doncs es podria sufragar amb el preu del bitllet de cada viatge, que hauria d’estar adequat a la tarificació ATM, que en aquest cas seria de 2 zones. En aquest sentit, seria interessant que la nostra corporació municipal aprofités l’experiència dels nostres veïns de Granollers i en prengués nota, doncs no tenen els nostres estudiants de la UAB les mateixes necessitats que els seus companys granollerins? Si fem un ràpid repàs de les circumstàncies de cada una de les dues ciutats veurem que són molt semblants: Granollers te 58.000 habitants per uns 52.000 de Mollet, disposa d’un volum d’estudiants molt parell, som dos ciutats dins d’un mateix àmbit geogràfic separades per menys de 10 km i disposem de la mateixa xarxa de transport públic deixant de banda el bus en qüestió (línies C2 i C3 de Rodalies Renfe).
Llavors tenim a dues ciutats, les més importants i poblades amb diferència de comarca, amb una situació gairebé idèntica, on els seus estudiants disposen de les mateixes infraestructures per accedir a la UAB. La diferència en aquest aspecte es que una d’elles disposa d’un transport públic directe, mentre que a l’altre això no succeeix ni sembla que ho hagi de fer. Seria d’agrair que el nostre alcalde ens pogués aclarir quins motius justifiquen que aquest servei sigui vàlid per a Granollers i no per a Mollet. I no ens valen arguments de tant baixa qualitat com amb el que ens va obsequiar durant el passat Ple de l’estat de la ciutat (10 de desembre) quan al tornar a ser plantejada per segon cop aquesta proposta va dir: “Jo també vaig estudiar a la Universitat Autònoma i no havia cap bus i mirin, aquí estic”.
Doncs Sr. Monràs, jo també he estat estudiant de la UAB (Facultat de Dret) des del 1998 fins al 2003, i tampoc he pogut gaudir de cap bus. I miri, aquí estic també. Però aquí estic després d’haver-me desplaçat exclusivament amb RENFE durant 5 anys, suportant un sistema de transport del tot incompetent i indesitjable, que t’obliga a transbordar a Montcada sense que existeixi cap sincronització entre els trens d’una línia i l’altre. I com jo molts companys. Quants cops em hagut de veure com en el mateix moment d’arribar a Montcada, el tren amb el que havíem de transbordar sortia per l’altre via sense esperar. Quants cops vàrem haver de veure que quan havia vaga de RENFE el primer que feien era erradicar els trens cap a la universitat, quants cops vàrem estar esperant a Montcada-Bifurcació o a Montcada-Manresa durant hores a que arribés el nostre tren, quants cops vàrem trigar 3 o 4 hores a fer un trajecte que per carretera no arriba als 15 minuts.
Jo i molts més també em anat a Bellaterra sense transport directe i aquí estem, Sr. Monràs, i per això mateix, pel que em hagut de suportar, desitgem que les noves generacions d’ estudiants de la UAB de Mollet no hagin de passar per això, i que tinguin les mateixes possibilitats i recursos de mobilitat que els seus companys de Granollers. I que consti que des d’EUiA creiem que el tren es el millor mitjà de transport possible i que l’ideal seria poder aprofitar l’actual línia de mercaderies Mollet-Papiol que uneix directament la nostra localitat amb la universitat. Però mentre això no sigui possible, demanem que el govern municipal no es quedi de braços creuats i faci alguna cosa per subsanar els problemes de mobilitat dels nostres universitaris.

Xavier Huguet
Responsable Local Area Jove d’EUiA